Tuesday, August 4, 2009

La Colti

Runt om Sardinien finns fantastiska jordbruksrestauranger i små pittoreska byhålor. De kallas för Agriturismon och enkla skyltar sitter tydligt för dem som vet vart man ska leta längst de snirkliga lantvägarna. Man tar sig in på en avfart och åker ungefär en kilometer in mot slätterna där olivträd, vinrankor och andra grödor står uppskjutna på pinnar i vackra mönster. Betesdjur och bergstoppar möter dig på vägen och den urspungliga människolivets gamla öde blir varmt och tydligt. Oftast är det en familj eller två som driver bondgården som på kvällarna låter gäster njuta av dagsskörden. Menyn kan du inte själv välja utan du köper in dig på en meny och får vackert äta det som serveras. Runt åtta olika rätter är inte ovanligt. Spädgrisen och vildsvinsgrytan var enligt mitt tycke det godaste. De egna vinet och de egenproducerade starklikörerna till kaffet var inte heller att leka med. Starkt ska det vara. Och mycket tjo och tjim.



No comments:

Post a Comment