Wednesday, September 2, 2009

The law of attraction and other stuff

(Malibu beach i Californien.)


Jag har under många år studerat den mänskliga psykologin i sin vardagliga besynnerlighet. Och varje dag förvånas jag fortfarande över hur cyniska människor fortfarande är mot varandra och att de flesta inte kommit längre i sin egen utveckling. För mig har det alltid funnits ett ostyrbart intresse i att bli en bättre människa - som i sin tur ska kunna gynnas både av mig själv och av andra. Jag är av den enkla filosofi att what comes around goes around. Det är ett vetenskapligt tänkande som har lika stark empirisk som evedensbaserad verklighet bakom sig - och som för några år sedan blev nedskrivet på ett mycket enkelt och lättillgängligt sätt i boken The Secret. The Secret handlar om lagen om attraktion vilket i det här fallet skulle kunna förenklas till orden "du får och mår som som det du tänker på och sänder ut i universum och till andra människor".

Den själsliga teknologin Kabbalah och andra mer religiösa livsfilosofier som Buddhismen och Hinduismen har precis samma tänk om att du är så bra som du behandlar andra. Även det världsspridda budskapet det mörkaste rum lyses upp av ett endaste ljus är enkelt att förstå och är i grund och botten Kabbalahns mest utspridda budskap om hur man på ett enkelt sätt kan förstå det grandiosa i att vara positiv och medmänsklig.

Trots dessa enkla, lättförståliga, lätttillgängliga tänkanden så fortsätter en så stor del att titta missundsamt på varandra, bete sig rent utav elakt, prata skit och negativisera omgivningar med synande blickar och avundsjuka. Jag kan personligen i min blindo känna av förakt, avundsjuka och rädsla på tio meters håll och jag finner det så ledsamt att vi människor gör så mot varandra när vi har titilerat oss själva som en av jordens mest högutvecklande individer. Framförallt känner jag en sorgsamhet gentemot den människan. Det är en frustration över att det är så få som faktiskt anstränger sig för att bli något större, i godhet och spirituellt än den stora massan. Hur kan man egentligen kalla sig högutvecklande när så få förstår det enklaste, mest självklara - det som jag egentligen skulle vilja kalla det medmänskligt förnuftiga och banala? Hur kan man inte förstå att man ska vara snäll mot andra människor och behandla dem som man själv vill bli behandlad? Det är så korkat att jag ibland vill lägga mig ner och dö, men lågan inom mig trycker upp mig mot väggen och så lovar jag att kämpa vidare med mitt "Heliga Maria snack".

Jag har gett ut böcker om Kabbalah och The Secret till nästintill alla jag känner och har de inte fått den i hand så har jag tipsat om dem minst tio gånger om. För ju fler som fattar galoppen desto fler kommer budskapet nå ut till och en vacker dag hoppas jag i min naivitet att folk kommer vilja förbättra sig själva och behandla andra bättre just av den anledningen att de vet att allt du sänder ut, gott som ont - kommer tillbaka till dig förr eller senare i en rasande fart.

Samma sak är det med tankar. För varje ond tanke du sänder ut till en annan människa, kanaliseras ett helt gäng liknande tillbaka in till dig från olika människor vilket i sin tur leder till händelser. Positiva eller negativa. Du avgör. Ju mer avundsjuka du låter snirkla sig ur dig i form av elakheter, spydigheter, nådlåtande blickar, skitsnack eller elaka kommentarer - desto mer skit kommer du få tillbaka själv i olyckor, avundsjuka, elakheter och olika roliga möjligheter som inte blir av eller misslyckas. Precis som ju mer förståelse, godhet, vördnat och snällhet du sänder ut - desto mer kommer du märka att folk tittar på dig med snälla ögon, vill dig väl och du kommer få en massa helt makalösa positiva möjligheter som bara happens to be there just for you. När man vet att det är så, då passar man sig noga för att tänka eller säga elaka saker om andra. För när man vet att det inte bara kommer tillbaka till en själv - utan det säger EXTREMT mycket om den personen. Glada, lyckliga, själsligt stimulerade personer med stort hjärta, där både självkänslan och själförtroendet har arbetats med - de beter sig inte så ointelligent och medvetet elakt. Det finns inte ens i det vardagliga tänket och kommer det ändå ut en elak liten tanke som flyger förbi, ja då tar man i sin tankeverksamhet tillbaka den tanken och byter genast ut den mot en ny, snäll och ödmjuk sådan.
För det handlar inte om att gå omkring och se sig själv som perfekt medan alla andra är operfekta. Det handlar om det världsliga faktumet som skulle kunna jämföras med att vissa kan skriva och läsa och vissa kan inte skriva och läsa. För dem som kämpat sig igenom ABC och tragglat med stavningar öppnar sig en helt ny värld. För de som inte fått möjligheten kan jag bara beklaga för det är så orättvist.
Vi är vuxna varelser med hjärncellsaktivitet som få. Vi är konstruerade för att snabbt förstå konsekvenser av vårt handlande och detta skiljer oss till största delen från våra andra däggdjursgelikar. När vi har begåvats med detta verktyg tycker jag det är oförståligt hur man inte kan använda dem bättre. Och de som redan försöker så gott de kan - all kärlek till er om ni inte redan märkt av vad som redan händer i positiv bemärkelse i era liv.

Kvinnor är specialister på att bete sig som insekter mot varandra. Som om vi hela tiden är varandras fiender i stället för möjlighet till att bygga upp den kvinnliga aliansen som kan behövas. Den kvinnligt, moderliga styrkan är tydligen den starkaste i världen men om vi kunde projicera den styrkan i att vara glad för andra kvinnor som vågar vara glada, intelligenta, varma, snygga, goda vänner, karriärister, mödrar, fruar och partners - ja då skulle det inte finnas lika mycket obalans i samhället. Sluta bli arg och irriterad på dina kvinnor runtom dig eller dem du stöter på på gatan. Det säger mer om din egen svaghet när du ger en trist blick än vad det säger om den kvinnan som får den av dig. Försök att vara större i de situationerna och inse att du får allt tillbaka. Jag måste kämpa med detta också stundtals även om det faktiskt - efter många år - nästan kommer naturligt att tänka fina tankar om folk. Men jag kämpar hela tiden med detta och tycker att fler borde göra det för sin egen del om inte annat.

Det finns en mening jag ofta tänker på och jag tror att alla känner igen sig i den - och då den är så sann borde man straffas hårt om man är den som lyckas ge en långvarig negativ osäkerhet till någon ute i världen.
"Det kan krävas 1000 komplimanger för att uppväga en endaste negativ sådan".

Vi måste börja förstå att alla är olika! Att hålla på och irritera sig på en person eller den stora massan kommer bara samla sig som en stor negativ bomb hos dig själv. Irritation är oftast en undantryckt och en omedveten läcka som uppkommer för att du på något sätt har det som du irriterar dig på - i dig själv. Trot eller ej.

Så tänk på vad du kan göra själv i din vardag och i ditt liv för att tänka bättre om dig själv och inte störa dig så på alla andra. När du har öppnat upp ditt hjärta för andra människor - med fel och brister - kommer du inse att den du egentligen öppnar upp för - är du själv.


Never ever expect anything from anyone before you have given it yourself. Och tänk på att allt du sänder ut till andra männsikor - kommer direkt tillbaka till dig själv.(Vill du lära dig med om Kabbalah - klicka dig hit och vill du veta mer om The Secret - klicka dig HIT.)

18 comments:

 1. vissa texter hamnar framför näsan i precis rätt tid! sitter i ett forum just nu via min kandidatkurs och diskuterar ämnen som sanning, både den subjektiva och universiella och tron bakom som gör oss till dem vi är. mycket inspirerande både kursen och du! tack! /Elle

  ReplyDelete
 2. Du är en vis kvinna :)

  ReplyDelete
 3. Andra bra böcker är En dold gud av Stefan Einhorn och Den självläkande människan av Susanna Ehdin. En dold gud handlar om hur osannolikt det är att allting är en slump. Om att vi är andliga. Stefan Einhorn är cancerläkare och studerar liksom "slumpbegreppet" ur en vetenskaplig, öppen och ödmjuk vinkel. Susanna Ehdins bok är också en av de böcker som gjort starkast avtryck i mitt liv, läser om den just nu.

  ReplyDelete
 4. Människor har en avunsjuka inbyggd och många kan inte hantera den och istället för att bli lycklig över att någon har lyckats eller TROR på sig själv blir dom svarta...
  Men jag tror som dig
  behandla andra som du själv vill bli behandlad ett väldigt enlkelt sätt att säga det på...
  KRAM sötnos

  ReplyDelete
 5. Så sant som det är sagt

  ReplyDelete
 6. Hallå där,

  en undran, som inte har med Ditt senaste inlägg att göra.
  Jag har ställt en fråga till Dig på Improveme.
  Hur lång tid brukar det ta innan Du svarar?

  ReplyDelete
 7. Anonym: Jag har svarat på alla frågor men det var så många att de valde att dela upp dem så det är bara första upplagan som presenterats. Gå in på deras sida idag, jag ligger på förstasidan.
  Annars får jag väl svara på den här om det dröjer!

  Vänligen
  stina

  Sanna: Halleluuuljaaa!!! Puss

  Lovisa: Gud så spännande, tack för tipsen!

  Elle: Du tror inte att det ahndlar om "lagen om attraktion då" - det tror nämligen jag. Lycka till med ditt arbete! kramstina

  ReplyDelete
 8. Veronica: Tack Stina!
  Jag känner precis som dig, ha en härlig kväll!

  ReplyDelete
 9. Stina jag är så glad att jag hittade din blogg! Den är fantastiskt inspirerande. Som nybliven småbarnsförälder är din blogg den glamour jag kommer i kontakt med just nu, förutom ett glas vitt såhär på torsdagskvällen.
  Jag ska fortsätta läsa din blogg, inspireras och bli en bättre människa.
  MVH//Cathrin

  ReplyDelete
 10. Jag håller absolut med! Tack för detta inlägg.

  Men jag har en sak som jag måste erkänna! För ca 10 år sen gick jag i terapi och under den terapin fick jag många av de insikter du skriver om. Jag insåg själv att negativa tankar och att vara "bitchig" och självhävdande mot folk i min närhet var fel väg att gå. Det var ett riktigt uppvaknande för mig; att välja att se saker på ett positivt sätt och att ge istället för att ta. Jag ville vara positiv och öppen och framförallt vänlig mot ALLA. Jag kände på den här tiden att jag mådde så bra inombords; genuint glad och nöjd med tillvaron. Men med tiden märkte jag att folk behandlade mig illa. Det var som att de då såg mig som "ett lätt byte". Jag träffade killar som behandlade mig illa (jag avslutade då relationen men skadan hinner ju oftast redan ske). Även vänner passade då på att trycka ner mig eftersom de "visste" att jag inte skulle vara något "hot"? Jag kände det som att alla runtomkring kunde använda mig som någon att dumpa all sin negativitet på. Jag var ofta generös mot människor; med pengar, tid och uppmärksamhet. Men jag fick aldrig något tillbaka. Det var verkligen så. Och jag gav aldrig med tanken att jag skulle få tillbaka, utan det var säkert ett par år senare som jag började inse att ingen runtomkring gav tillbaka och då började känslan av att ha blivit utnyttjad växa. Jag blev trött och arg. Dagens status är att jag VILL vara den personen jag var på den tiden. Varför? För JAG mådde bra till en början av att vara positiv och ge av mig själv. Jag kände då att jag var en positiv kraft. Men jag har blivit trött på att andra är negativa tillbaka och orkar inte bära deras "issues". Jag har därför sagt upp bekantskapen med en del vänner från förr. Nu har jag bra personer i min närhet men jag orkar inte ge till dem. Jag är på min vakt. I mitt förhållande märker jag att jag hela tiden vill ha innan jag ger. Självklart är det inte bra.

  Jag vet inte riktigt vad jag vill säga med detta :) Kanske är det någon som känner igen sig? Eller har en lösning?

  Kram!

  Sofia

  ReplyDelete
 11. Tack för en helt underbar blogg, sätter ord på måånga av mina funderingar, det är ju så enkelt egentligen vad det är livet handlar om...
  Du är så cool, ( hittar inget bättre ord, cool låter ju töntigt men det är svårt å hitta något passande ord... Cool, egen, modig, vacker,oförutsägbar, smart.... ( låter som värsta stalkern men varför var rädd för att ge komplimanger när jag följer bloggen din dagligen å tänker det utan att nånsin kommentera... Kram Sara

  ReplyDelete
 12. Cathrin: Gud vilken lyllos som blivit förälder! Underbart. Jag är gärna din extra lyx i vardagen. Njut du av ett glas vitt, det är alla mammor värda!

  Sofia: Jag förtsår exakt vad du menar - man vill vara snäll coh så tar alla en för att vara snällheten själv som bara ger och ger. Men du ska förstå att med åldern kommer mer vishet och kunskap om VILKA människor du ska omge dig med, vilka du ska ge till coh vilka som du varken behöver ge eller ta ifrån. Livet går ut på att vi sätts inför olika prövningar för att visa vad som fungerar inför framtiden. Det som visades ig av den här upplevelsen var att dina vänner inte var vänner utan utnyttjande människor. Sådana ska du inet omringa dig med men det kan ta smällar som dessa att inse det. Men då fanns det en större mening med allt ändå för annars hade du kanske levt ett liv omgoven av perosner som inte var gedigna vänner. Allt sker för att din framtid ska bli mer förståelig och bättre för dig, tänk alltid så.
  Och det handlar inte om att vara dumsnäll - tro mig, jag sätter ofta ner foten och säger ifrån. Men jag är alltid förlåtande för jag vet att människor beter sig av ondo för att de inte förmår till bättre.
  Men ta inte skit, säg ifrån coh respekter dig själv mest av alla. Att finna gedigna människor är alltid svårt och det tar tid att våga känna igen när mna blivit bränd. Men allti har en mening och jag KRÄVER att du går tillbaka till den du vill vara, glad, positiv coh snäll för det kommer du få mest av genom livet. Tro på dig själv som bara den men sätt ner foten när det behöövs. Ingen ska vara en mespotta! Lycka till av hela mitt hjärta

  ReplyDelete
 13. Sara: Cool är precis det jag vill vara! Tusen tack! Kram stina

  ReplyDelete
 14. Stina!
  Brukar inte läsa bloggar men av någon anledning kikar jag ibland i din. Jag jobbar i ett forum där sådant är självklart. Min vän har en blogg som jag är övertygad om skulle intressera dig.
  www.ettnyttparadigm.bloggspot.com

  Ljus till dig
  Chatrin

  ReplyDelete
 15. Stina: Jag tror du satte huvudet på spiken i det hela där. Jag misstog kanske att vara snäll och förlåtande för att vara "dumsnäll", dvs inte VÅGA säga ifrån när andra trampade på mig. Ingen bråkade med mig lika mycket när jag visade upp en mer hård, "självsäker" ton mot omgivningen. Jag tyckte inte att jag var en bra människa då, tänkte alltid på mig själv men folk visade "respekt". När jag släppte på den hårda fasaden fick jag mer skit som jag helt enkelt inte kunde hantera. Ja, jag är rädd för att ryta ifrån men jag får se det som en del av mig själv som jag måste utveckla. Nej, det är inget alternativ att leva sitt liv med rädsla och negativitet, det vill jag inte! Jag hoppas att jag kan komma in i samma positiva spiral som jag var i förr :)

  Tack för ditt svar! Och tack för att du förstår vad jag menar, det betyder mycket.

  Kram!

  Sofia

  ReplyDelete
 16. Hej Stina.

  Tack för en underhållande och inspirationsfylld blogg. Tänkte bara höra med dig varifrån du beställer dina röda Kabbalahband?

  Kram

  Nathalie

  ReplyDelete
 17. Kloka ord. Jag har precis börjat läsa The Secret, så fascinerande med lagen om attraktion!

  Jag skulle hemskt gärna vilja läsa mer om The Secret på din gamla blogg, klickade på länken ovan men man måste vara inbjuden läsare.

  Ha en skön måndag!
  /Caroline

  ReplyDelete
 18. Hej!
  Tack før en fantastiskt inspirierande blogg. Du är så klok!
  Vill gärna läsa om Kabbalah i din gamla blogg.
  Skickar du ut lösenord fortfarande?
  Varma Hälsningar Josefine

  mailtoelinjosefine@gmail.com

  ReplyDelete