Friday, March 5, 2010

Tikune

Each time we surrender to our reactive behavior and fail to practice restriction,
we have to make a correction.
Kabbalah calls this tikune, a term referring to the part
0f ourself that we need to work on in our lifetime.


På förra kabbalahmötet hade vi relationer och äktenskap som ledämne och det går inte att diskutera dessa ämnen som kabbahlist utan att dyka rätt ner i något som kallas för tikune. Din alldeles egna tikune följer dig genom livet som en småkrånglig skepnad och är alltid inräknad när du gör stora livsval och beträffande hur du beter dig och reagerar mot människor och omgivningar. Din tikune kommer fram när du är omedveten om dina handlingar, när du låter dig styras för mycket av känslor och impulser - inte sällan är den oerhört styrd av gamla ovanor som påverkat dig genom hela livet genom att låta dig göra samma mindre bra beslut om och om igen. Det som är typiska tikune-drag är de som oftast är mycket självfokuserade, egots röst skulle man kunna säga med en massa sämre ovanor som du återupprepar igen och igen - och det visar sig tydligt när du inte riktigt tänker efter utan bara låter hela maskineriet reagera på vad din tikune än är. Man kan ha en tikune med relationer, handskandet av pengar, mat, hälsa karriär, alkohol, självömkan, shopping det finns tusentals olika och personliga tikuner.

Det är i din relation däremot, som du kommer uppleva din tikune som starkast. Där utsätts du för hårda prövningar då det destruktiva och självömkande egot passar mycket illa i en relation om du vill att den ska växa och existera längre än en kvart. Men så fort du lär dig vilken/vad din tikune är har du en nyckel i din hand och tikunen kommer bli din starkaste vän, din trogna livskamrat inför vägen mot själsigt, medveten och spirituell utveckling. Lika mycket som den kan förgöra dig om du inte är medveten om den, kommer den hjälpa dig när du vet vilken den är. Medvetenhet är alltid grunden till allt. Du måste vara medveten om din/dina tikune för att kunna styra den istället för att låta dig styras av den.

Inom Kabbalahn säger man att det är en del av meningen med livet att lära dig styra din tikune och inte vara en slav under omedvetna reaktioner och känslomässiga utbrott. Om du inte lär dig vilken din tikune är kommer du gå genom livet och göra samma misstag om och om igen och du kommer med andra ord utvecklas lika mycket som en grottmänniska genom att du inte tar ansvar för att lära dig vad i livet som just du måste arbeta med, vilka dina svagheter (som kommer bli dina styrkor tids nog) är.

En tydlig ledtråd att du är nära din tikune är genom känslan av känslomässigt obehag. Och den känslan ska du givetvis beakta med ytterst nogrannhet för den hjälper dig att ändra ditt inlärda beteendemönster som du brukar ta till utan större eftertanke och låter dig så betrakta situationen utifrån och därefter göra ett medvetet beslut att förändra sättet du vanligtvis handlar på. Ett spirituellt sätt att se på det hela och så som jag alltid tänker beträffande mina tikuner är att titta på dem som fantastiska möjligheter till utvecklingsförbättring. Genom att se att alla mina dåliga vanor/tikunes jag har i livet egentligen är ett fantastiskt sätt för mig att utvecklas genom att ta tag i dem. Då blir de inte endast en börda utan en möjlighet till att få det bättre. Allt gott kommer från att inse vilka dina tikuner är och ansvara för att förbättra dem, det finns inget negativt. Enkelt är det verkligen inte då det handlar om ett beteendemönster som nästan garanterat är mycket djupt rotat, men omöjligt det är det inte. Som vanligt vill universum/livet alltid att du ska välja den krångligaste vägen när du har två livsmöjligheter - för då utvecklas du mest som människa.

Det är av stor vikt att ta reda på vilken/vilka dina tikuner är. För vet du inte det kan du givetvis inte skapa en föränding i ditt eget liv.

8 comments:

 1. Det här sög jag åt mig varenda ord av. Oerhört intressant... och träffande.
  Det där emotionella bagaget vi släpar med oss och som kan sätta krokben för oss om vi inte är försiktiga. Jag läser gärna mer om detta!

  XXX

  ReplyDelete
 2. Hej Stina,
  jag undrar om man kan nå dig på en mailadress?
  Vänligen,
  Sophie

  ReplyDelete
 3. Men det är ju så jäkla intressant och så spännande. Tänk vad man lär sig mycket på sin väg genom livet! Och vissa mer än andra, men varför är det så, egentligen? Varför drabbas vissa av mer kaos i livet än andra? Är det för att vi är starkare eller svagare? Tycker det är så oerhört spännande att jag suger åt mig varenda ord. Tack för att du delar med dig. KRAM Lotta

  ReplyDelete
 4. Ja intressant var ordet. Och träffande.

  Hm...har ett flertal tikune som jag kämpar med. Älskar att vidga vyerna, hitta nya vinklar att se saker och ting från och att upptäcka saker hos mig själv som ibland är så uppenbara att det är löjligt att man inte har sett de tidigare.

  Önskar dig en fin helg!

  Puss

  ReplyDelete
 5. Hej
  Skulle vilja veta mer om kabbalah...har du tips på någon bra bok i ämnet?
  Många hälsningar
  Monica

  ReplyDelete
 6. Hej Stina!
  Tack så mycket, vad intressant! Jag associerar till ayurvedaprofilerna som också handlar om hur vi agerar när vi gör det känslostyrt.

  Extra intressant var vad du skrev om att vara vaksam på känslomässigt obehag för det är där vi kan styra förändring. Men jag förstår inte riktigt. Skulle du kunna ge några konkreta exempel på de poänger du gör i detta inlägg? Tack så jättemycket! Älskar din blogg. Vet du mått dåligt stackare men sååå glad när du updatar!
  Kram / Katti

  ReplyDelete
 7. Monica: Det finns hur många som helst men jag ycker du ska läsa en liten bok som heter Red String Protection. Där får du en inblick i vad Kabbalah är, gillar du det kan du köpa mer djupingående.

  Katti: Återkommer i ämnet.

  ReplyDelete