Friday, July 30, 2010

Weekend plans

Gårdagskvällen spenderades med fyrarätters på finkrogen Divino. Men idag är det fredag och helg. Jag ska fylla den med ännu mer flådiga middagar, en fotoutställning och om vädret tillåter - några härliga kvällspromenader i stockholmsskymningen.

3 comments:

 1. Hej Stina!
  Jag har en ganska konstig fråga... Jag började läsa din blogg för ca 1 år sedan och den har blivit ett underbart inslag i vardagen.
  Jag har precis tagit examen och fått drömjobbet, flyttat ihop med min underbara pojkvän i en stad jag alltid velat bo i. MEN jag har hamnat i ett svart hål jag inte tar mig upp ur. Jag känner ingen glädje, har slutat skratta utan har bara ångest. Jag vet inte vad jag ska göra eller vem jag ska vända mig till. Konstigt då att skriva till dig som inte ens vet vem jag är men det gör det på nått vis lättare... Så min fråga är, vad gör man när man har hamnat i en livskris?
  TACK för din blogg!! Mvh Anna

  ReplyDelete
 2. Anna: Har man hamnat i en livskris är det viktigt att försöka ta reda på hur pass allvarlig den är. Har den varat länge är det dags att ringa en psykolog och ibland även vända sig till någon som kan skriva ut SSRI preparat som man kan vara tvungen att äta i en låg dos bara för att ORKA ta tag i sig själv, gå till någon och prata och försöka finna glädjen i de små tingen igen. Att behöva be om hjälp och att faktiskt värna om sig själv så mycket att man tar ansvar över sitt välbefinnande och gör det - är väldigt modigt och avgörande så att du inte hamnar längre ner i det du beskriver som ett svart hål.

  Jag har själv gått igenom många livskriser i mitt liv och trots att de är fruktansvärt jobbiga och vidriga ibland - ska du veta att du kommer komma ur den och att det är ur de svarta hålen som man i slutändan växer som människa om och tillslut lär man sig de små varningssignalerna innan man går så långt ner att de blir svarta hål.
  Kanhända är det så för dig - att du haft alla dessa mål i ditt liv, och nu har du uppnått dem och känner en tomhet. Du känner att du borde vara glad och lycklig, men du känner tomhet och vet inte längre vem du är när alla mål är fyllda. Det kan också vara så att du nu behöver något nytt att fokusera på, se fram emot. Men, när man kämpat sig igenom en examen etc kanske du helt enkelt är så slut att dina hormonella värden (serotonin) är i obalans och du behöver lite medicinsk hjälp på traven för att stabilisera dem under en period i ditt liv.

  Försök att ta en dag i taget, gör bara det som du vill och orkar och var snäll mot dig själv, döm dig inte för hårt och tillåt dig vila och sådant som du mår lite bättre av. Försök se allt du har i ditt liv och var mycket ute i naturen och känn av det som ger dig styrka. Läs gärna The Secret, en bok som jag tycker är fantastisk och som hjälper dig att se livet och tänka annorlunda om det. Den förändrade mig för alltid.

  Svarta hål är en möjlighet till förändring. Är de inte för djupa kommer den snart komma en väg som är ljus och klar igen. Gör små härliga delmål, skriv upp vad du vill ska ingå i din framtid och vad du har att se fram emot och titta på den listan varje dag. Klappa dig också mycket på axeln när du gör små framsteg. Det är de små råden jag kan ge dig.

  Önskar dig all lycka till!
  Stina

  ReplyDelete
 3. Tack för dina ord och råd Stina! Jag har börjat med mina små förändringar och jag längtar hoppfullt efter ljuset på min väg ur det här. Tack igen! /Anna

  ReplyDelete