Thursday, August 12, 2010

Mum, me and migraine

Man ska inte klaga. Men idag tänker jag göra det. För jag låg i 10 timmars migränanfall/koma igår från lunch till sena natten. Så idag är jag svullen, ögonen mycket trötta och huvudet fortfarande smärtande ömt. Och då är det härligt och ha sina föräldrar på en spontanvisit för att kolla att läget är under kontroll. Och ta en fika.
Och jag vill säga till alla som kan ta två Alvedon och lägga sig och vila så går allt över. Att nej, det är inte migrän i sådant fall. Då är det ren och skär huvudvärk. Migrän är en blodkärlssjukdom och det är något helt annat. Då behövs starka receptbelagda läkemedel och du har en smärta som är obeskrivlig för flera timmar trots medikament, med bitvis synbortfall, kaskadkräkningar, domningar i händer och koncentrationbortfall (om du har som jag med aura vill säga) och inte alltför sällan håller det på så under flera dagar, ibland veckor och därefter är du helt matt i hela kroppen och kan knappt böja huvudet för att det är så ömt. I dag kände jag att jag ville förmedla denna högst ointressanta information till er läsare. Så att alla migräniker får lite mer förståelse ute i världen.

Förbannade jävla skitmigrän.

30 comments:

 1. Jag vet hur det känns, tur nog händer det sällan för mig. Krya på dig! Sänder dig BRA energi!

  ReplyDelete
 2. Jag lider med dig vännen! Hur ofta brukar du ha migrän? Låter riktigt hemskt oavsett om man får det en gång per år eller en gång i månaden!

  Keep up the inspiring blog! Längtar efter en karriär själv och att kunna shoppa massa fina saker och dinera fint för egna pengar.

  ReplyDelete
 3. Har precis köpt en efterlängtad Canon G11 i hopp om att utvecklas genom att våga avancera. Undrar om inte du har lust att rada upp några tips eller någon typ av "fotoguide"? Grundläggande, inget avancerat i första hand. Hur man använder reglagen, skapar djup i bilderna och när man använder vad och så. Har läst och googlat runt men hittar inget som stillar min iver, och dina bilder inspirerar mig otroligt. Är det din G10a som du använder till de "dagliga fotografierna" så att säga?

  Må gott,

  Celeste

  ReplyDelete
 4. Migrän är verkliten skräp att ha. Jag hade under flera år problem med klassisk migrän med aura. Däckad i timtal. började alltid med synblurret på ena ögat, som växte, tills det försvann bakom ögat. Då svimmade jag oftast och sen kom smärtan. Fy mår illa och kniper igen ögonen vid minnet. Läkarna provade det ena preparatet efter det andra. Men inget bet. Tills den dagen jag höll på att få ett anfall i skolan ( när jag läste till syrra). Hade ingen medicin med mig, och en klasskamrat som haft migrän säger. men ta en kopp kaffe och en alvedon. Nä urk säger jag, kaffe dricker jag inte. Aja säger hon, men koffein hjälper mot migrän.
  Det blev snabbt två koffeintabletter och två alvedon.
  Och där började det. Det va mitt första anfall någonsin som helt kom av sig och uteblev.
  Migrän beror ju som bekant ofta på svullna och irriterade blodkärl. Och koffein drar just ihop blodkärl.
  Så där och då kunde jag slänga allt vad zomig nazal och imigran heter. Och gå över till ett helt nytt liv. Sen den dagen, har jag inte haft ett regält migränanfall. Jag fann det som bet på mig och min migrän.
  Jag hoppas att du fått prova olika preparat, för ett biter inte på alla. Och hittar man bara rätt i djungeln så kan man hitta rätt och bli av med eländet.

  ReplyDelete
 5. Jag har förstått att det kan vara riktigt riktigt hemskt. Tänker på dig!

  ReplyDelete
 6. Stina!

  Det är svårt att förstå för någon som aldrig har annat än lite spänningshuvudvärk. Men min man har migränanfall ett par gånger om året då han är helt slagen till marken. Ingenting hjälper.
  Och tips och råd när man provat ALLT... är inte vad man behöver, kanske.
  Så jag sänder en stärkande tanke och massa positiv energi till dig!
  XXX
  Sara

  ReplyDelete
 7. anonym: Migränanfall ca 2 ggr/månad, migränhuvudvärk ca 2v i månaden. tack för dina ord.

  Celeste: G10:an använder jag inte så ofta längre utan det är min Canon 50D med olika objektiv som arbetar. Jag råder dig att testa dig fram, en fotoguide tar lite för lång tid att skriva ut men testa dig fram, så har jag lärt mig allt. Lycka till

  Afrodite: Tack för tipset men det funkar dessvärre inte på mig. Treo Comp har koffein i sig men jag behöver kodeinet för att ta auttden ur smärtan vilket brukar verka skapligt. Vig ett migränanfall spelar det ingen roll vilket tup av smärtstillande jag använder, Treo Comp, Naproxen, Citodon, Exedrin etc. Ingen tar bort smärtan utan minimerar den endast. Sedan behöver jag triptaner för att avaktivera kärlvidgningen och den starkaste formen heter Relpax och det är den jag använt senaste åren. Zomig, Imigran, Maxalt ect fungerar sämre på mig dessvärre.
  Jag har haft migrän sedan jag var 13 år och varit med i flera olika studier för att min migrän anses mycket svår. Hur som. Att reglera min blodsocker är det som är bäst enligt mig. Ha en fin dag och tack för tipset.

  ReplyDelete
 8. Migrän är verkligen skit! Jag håller med dig fullständigt! Jag ligger oftast däckad i timtal som du med min, kräkningar, domningar i händer & ben bla. Finns inget hellre i hela världen jag skulle vilja byta ut än migränen! Min värsta fiende! Krya på dig! Kramar

  ReplyDelete
 9. Hej fina Stina!

  Jag har förstått att migrän verkligen kan vara oerhört hemskt. Men bra att du berättar, så vi som (hittills) sluppit detta kan förstå bättre. :)

  För övrigt är det så underbart att titta in här och inspireras av dig, dina bilder och det du berättar. Jag imponeras av allt du lyckas åstadkomma och hoppas jag en gång själv kan ha ett så meningsfullt jobb som du har och leva lite mer som dig. Tack för att du delar med dig!

  Mvh, Rebecca

  ReplyDelete
 10. Tack för en fina och inspirerande texter och bilder på din blogg. Krya på dig! mvh Mary

  ReplyDelete
 11. Inte för att det har ngt med detta inlägg att göra, men: http://www.dn.se/nyheter/systrar-ar-bra-for-halsan-1.1149887 :)

  C

  ReplyDelete
 12. Ja, migrän är verkligen hell. Jag äter en låg dos betablockerare (Inderal) dagligen som förebyggande vilket hjälper till en del. Precis som du har jag upptäckt att blodsockerhalten hänger ihop med min migrän och jag har dragit ner rejält på sockret vilket har resulterat i färre och "snällare" anfall. Men det är nog väldigt personligt vad som funkar. Det som är trist är att det är en sjukdom som inte tas på allvar, att man förväntas fungera normalt för man har ju "bara lite huvudvärk". Då är det bra ju fler av oss som berättar om hur det verkligen känns och hur det kan förlama ens vardag. Hoppas du snart är pigg igen ...

  ReplyDelete
 13. Ha haa, vilken underbar rubrik! Mum, me and migraine. Mitt i allt det tråkiga. Humor!

  /T

  ReplyDelete
 14. Camilla: Betablockare såsom Seloken och Inderal har jag alla stått på flera år, likväl epilepsimediciner som Topimax. I swear. Jag har testat allt. Varm hälsning stina

  ReplyDelete
 15. Hej Stina! Helt underbar blogg som verkligen inspirerar!!! Tänkte höra lite med dig om ditt yrke (som du säkert får berätta om tusentals gånger). Hur är arbetstiderna när man arbetar på en klinik som du, är det mån-fre som gäller? och hur ligger det till med lön när man är utbildad som dig? Trevlig helg!
  /Camilla

  ReplyDelete
 16. Hoppas du får må bättre under helgen! Tycker hemskt mycket om din blogg, du är söt och skriver bra och lägger upp mycket fina bilder. Tack för nöjet jag får av att gå in och kika på en del av ditt liv! / Yvonne

  ReplyDelete
 17. Hej, jag tänker ganska ofta att jag ska kommentera din blogg, men så känns det så futtigt. Men nu gör jag det ändå! Först och främst vill jag bara tacka för din blogg, jag hittade hit precis före sommaren och jag är så glad att jag gjorde det! Du inspirerar med vackra bilder och små, tänkvärda ord och ger mig viljan att hela tiden söka svar inom mig själv. Tack för det, Stina.

  Jag minns när jag var liten, min mamma hade migrän och då hon fick sina "attacker" mörklade hon sovrummet och stängde in sig med en handduk för ögonen. Hon har inte haft migrän på många år nu, hur det gick över vet jag inte, jag hoppas att du också kommer att gå fri från denna börda en dag. Jag har själv diabetes och vet vad det innebär att förlora kontrollen över sig själv och sin kropp och hur det är att "vakna till liv" och vara helt utmattad. Usch, jag lider verkligen med dig.

  Jag hoppas att du får en fantastisk helg och att du får må bra hela hösten. Tack för allt, Stina. Kramar! /jennie

  ReplyDelete
 18. Camilla: Jag jobbar självvalt 80 procent och det blir fyra dagar i veckan från 8.30-17.00. Min lön är min privata men jag har många specialistutbidlningar i bagaget coh är marknadsansvarig. Men man tjänar alltid bättre i den privata sfären än i landstinget.

  Yvonne och Jennie: Tusen tack för era inlägg.

  ReplyDelete
 19. Hej Stina, jag måste först och främst säga att jag lider med dig när du skriver om din migrän, min närmsta kompis lider av samma förbannade smärtor ibland och det är hemskt att se. Hur som helst tycker jag att det är välidgt starkt av dig att ändå lyckas vara så inspirerande och underbart modig i din blogg. Jag har läst den ett tag, vi delar nämlingen samma tankesätt på många punkter och det är alltid roligt att inspireras ytterligare av en stark kvinna.

  Jag har dock en ytlig fråga till dig, det är nämlingen så att jag alltid har haft väldigt mörka ringar runt ögonen och, som du säkert förstår, även komplex för detta. Vet du om det finns ett sätt att minska de mörka ringarna, förutom concealers etc.?

  Ta hand om dig. // D

  ReplyDelete
 20. Hejsan, du har en underbar blogg som inte ens borde hamna i kategorin utan stå i sin egen!
  Tänkte bara ge min del av det helvetet man kan kalla migrän.
  Har själv plågats av svår migrän sedan - vad jag kan bedöma i efterhand och vad min mamma återberättat - jag var i 4-års åldern och endast låg och skrek från botten av mina lungor i dagar till en läkare kom och gav mig en hög dos av kodein som tog av de värsta för att jag skulle tystna något i några timmar.
  Värst var det då vid startskottet och sedan de tre åren efter puberteten. Därefter kan jag (med peppar, peppar ta i trä) säga att det blivit mer glest med anfallen och smärtan håller sig, även efter de dagslånga anfallen, relativt kort. Vad jag idag som 18-åring kan ta med pekpinnen på har förändrats är, såklart att jag blivit äldre, att jag har en stabil och högre koffeindos i kroppen till vardags, men även funnit att jag lidit av extrem komjölkproteins allergi som jag kan säga (med facit i handen) förstör både immunförsvar och ämnesomsättning när det finns i mitt system, värre än jag kunnat ana. Och det är knappt att jag vågar yttra orden men sedan min cold-turkey detox av ämnet för ett drygt år sedan har jag inte haft en enda migrän attack. Jag vågar varken säga bu eller bä om hur fungerar för andra individer då vi är alltför olika men det är vad som är dagens lösning för mig, och som jag är väldigt lycklig och tacksam över!
  Jag hoppas verkligen av hela mitt hjärta att du hittar en lösning! Det är en smärta, ett elände och en förbannelse jag - och antagligen alla andra med samma åkomma - inte önskar över den värsta fienden i världen.
  Många hälsningar Fanny-Maria

  ReplyDelete
 21. Hallo, jag vaknade med migrän imorse vid 07.00-tiden, tog en dos Zomig Nasal, efter vågor av illamående till kl 10.00 så släppte det plötsligt, skönt!
  Ibland släpper det inte alls, och ibland går det över inom 20 min, jag har 3-dagars anfall med endags-attacker däremellan. Min migrän är hormonstyrd så det bara visslar om det. Igår var jag hos min läkare, som tycker att jag har för mycket migrän, så nu vill han att jag ska prova Inderal en månad. Håll tummarna för mig, jag vet inte vad doktorn insinuerar, ska han inte skriva ut med Zomig Nasal åt mig? Jag får nästan panik när jag inte har en dosett med mig i väskan.
  Kram från en migrän-syster

  ReplyDelete
 22. Hej Underbara & Fina Stina!
  Tack för din blogg och för att du delar med dig detta till oss läsare.
  Jag lider verkligen med dig eftersom jag själv har ett antal kraftiga migränanfall varje månad då jag tvingas gå avbryta mina aktiviteter och gå hem ifrån jobbet de gånger attackerna inträffar under arbetstid. Det börjar med att jag får aura för ena ögat som växer sig större och större ända tills ena ansiktshalvan domnar bort, sen kommer den mördande huvudvärken som tar musten ur en och sedan kommer kaskadspyorna som aldrig verkar ta slut + att matsmältningen stannar upp.
  Hoppas att alla som lider av dessa besvär kommer bli av med dem för gott inom en snar framtid.
  Om forskarna bara kunde hitta orsaken till varför blodkärlen reagerar som de gör och orsakar migrän hos vissa personer....

  Man kan t ex för en "migrändagbok" där man skriver upp vad man ätit innan attacken, om man sovit dåligt, om man är stressad,rökning, alkohol, väderlek och försöka hitta en röd tråd som kan utlösa migränattackerna.

  Väderomslag, sömnbrist, och stress brukar vara vanliga faktorer som utlöser migrän.

  Mer ovanligt är känslighet för dofter och viss typ av mat.

  Migrän är ärftligt men kan även hoppa över en generation. Min mormor hade samma häftiga migränattacker som mig när hon var yngre, medan min mamma har haft tur och aldrig haft en enda migränattack någonsin.

  Krya på dig och hoppas att du slipper migränen för gott....

  Ps. Jag ville också tillägga att du verkligen har förmågan att vända något negativt till positivt och att du upptäcker de ljusglimtar som finns under de stunder du har det svårt.
  Det är inte alltid lätt att göra det, därför är det oerhört starkt av dig att ändå vilja göra det och du inspirerar dina läsare att göra likadant.

  Mvh Kristina

  ReplyDelete
 23. Hejsan Stina, ser att du fått diverse tips på bot av migrän. Akupunktur? Akupunktur gör man inom landstinget, dvs jag som dr kan skriva remiss till sjukgymnast som utför akupunktur i syfte att bota migrän. Jag har själv varit hos en urduktig privatpraktiserande som utbildat sig i Kina, dock i annat syfte, om du vill så testa, ge det nga gånger, han är duktig! Om du vill kan jag maila hans tel nr till dig. Vänligen Katarina

  ReplyDelete
 24. alla: Tusen tack för alla era berättelser och inblickar av liv. Jag är mäkta chockad över att så många av mina läsare lider av precis samma sak. Då är det ännu viktigare att sprida att det är en vidrig sjukdom och inte ett litet tillstånd som går över med en huvudvärkstablett. För mig är det en av mitt livs största handikapp och jag vet inte hur många saker/händelser/tillställningar/tentor/middagar/jobb/åtaganden etc som har blivit pannakaka av det enkla faktum att jag får mina migränanfall när man minst anar det.

  All kärlek till er där ute med denna smärtsamma sjukdom!

  Varm hälsning
  stina

  ReplyDelete
 25. Du o din mamma är två mycket vackra kvinnor! Jag hoppas att jag och min dotter kommer att få en lika varm och nära relation som ni verkar ha. Din migrän kan jag inte kommentera desto mera, jag vet inte hur den känns, men jag kan bara önska dig allt gott o hoppas att anfallen skulle minska, både i antal o styrka!

  ReplyDelete
 26. En av de värre sakerna tycker jag är att hitta en läkare som förstår! Efter fyra år av kronisk (daglig) huvudvärk blev jag senaste bemött av en AT-läkare som tyckte att jag kunde testa med att gå till en psykolog för att prata ut om min självbild! Då torkade jag tårarna sa, tack och hej... det ÄR ingen som begriper hur desperat man blir (för att inte tala om känslan av att vara smått schizofren) när man pendlar mellan ilsket skälla till att vara glad och "normal" flera gånger om dagen. Värken bryter tyvärr ner väldigt mycket och man ska vara tacksam om man kan hitta en läkare som förstår detta. Än har jag inte gett upp, någon gång förstår nog en läkare att med Panodil och Diklofenak kommer man inte så långt!
  Var rädd om dig, ta hand om dig, tänker på dig. KRAM

  ReplyDelete
 27. Marijuana hjälper en del med svåra smärtor av migrän eller biverkningar av cellgifter som inga andra mediciner biter på. Jag skulle då testa om jag hade det så jävligt.

  ReplyDelete
 28. All kärlek till dig! Är inne i en MYCKET svår period av mitt liv, att vara migräniker gör inte en svår livskris lättare. Sitter här med tårarna rinnande nedför kinderna och undrar hur jag ska komma över allt.

  Önskar dig all lycka med allt du i framtiden företar dig! Kramar i massor från Hanna!

  ReplyDelete
 29. Hej jag har också haft stora problem med min migrän sedan tonåren är nu 34 år.
  Inte lika ofta som du men jag vet vilket helvete det är. För några år sedan blev jag rekommenderad en alternativ metod av släktingar i Tyskland där man använder magnetfältsterapi inom vården! Då den tradionella vården inte hjälpte mig(allergisk mot migränmedicin). Jag var jätte skeptisk i början men jag fick en otrolig hjälp. Gå in på www.bemer3000.com och kolla om det är något för dig. Lycka till i framtiden och tack för en fin blogg Mvh Laura

  ReplyDelete
 30. Om du fortfarande har migrän och inte har provat att hålla ditt blodsocker stabilt varje dag, så rekommenderar jag dig att testa. Jag och flera andra är fria från migrän genom denna metod. Efter många har har jag tröttnat på att sjukvård och forskning inte intresserar sig för denna metod. En teori bakom är att migrän startas på grund av en överaktiv bukspottkörtel, som producerar för mycket insulin vilket startar en kemisk reaktion som utlöser smärtan. Detta vet jag inte om det stämmer, men metoden fungerar. Jag har skrivit två böcker om detta, och har en hemsida där läsare som provat metoden berättar om sina positiva erfarenheter. Se här: www.migraninfo.se. Hoppas här finns något som kan hjälpa dig. Hälsningar Kristina Ahlström

  ReplyDelete