Tuesday, September 7, 2010

Swedish meatballs

Jag måste faktiskt klappa mig på axeln och säga att den här svenska klassikern är jag en rackare på att göra. Hemligheten ligger i att jag använder nästan 3 stora, finhackade lökar till ca: 450gr finmald köttfärs. De blir saftiga som tusan och fyllda med goda smaker.

9 comments:

  1. Och så riktigt grädde sötnos

    ReplyDelete
  2. Mmmmmmmmmm... Recept på köttbullarna, såsen och moset tack! Mmmmmm

    ReplyDelete
  3. Det ser verkligen JÄTTEGOTT ut! Vilka kryddor och övriga ingredienser har du i?

    ReplyDelete
  4. Åh, vad det ser gott ut! Och då vet man att du har lyckats, för jag är vegetarian! :)

    ReplyDelete
  5. Minna: Mi casa su casa!

    Anonym & Malin: Jag ska skriva ner det till helgen. Lovar.

    Jenny: Ja verkligen, det måste jag då säga! Tackar!

    ReplyDelete
  6. Vill verkligen ha en portion av det dar just nu!

    ReplyDelete
  7. Köttbullerecept.

    Jag brukar göra på ca: 800gr svensk nötfärs när jag ändå står där och rullar.


    Vad du behöver:
    - ca: 3-4 gula lökar
    - ströbröd
    - 2 ägg
    - svart/vitpeppar
    - lite grillkrydda
    - pyttelite socker
    - smör

    Sätt ugnen på 200 grader. Ta en stor bunke och häll i ca: 2 msk ströbröd där. Knäck i två ägg, ca: 2 kryddmått grillgrydda, 2 kryddmått svartpeppar och pudar över lagom mängd vitpeppar och lite socker. Blanda ihop allt och låt "jäsa" ca: 5 min så att ströbrödet sväller ihop med äggen. Därefter hackar du löken i små små bitar och håller ner i blandningen. Efter det är det bara i med köttfärsen och blanda ihop allt fint med händerna. Smaka av köttfärsen coh se om du behöver ha mer peppar, socker eller grillkrydda. Ta fram en plåt med bakplåtspapper på och rulla nu lagom stora köttbullar och rada upp på plåten. Storleken avgör du själv men jag gillar vare sig för små eller för stora. Lagom är bäst. NÄr du rullat upp hela köttfärsblandingen så i med plåten i ugnen och ge dem en lätt ugnskokning under ca: 10 - 20 min beroende på storlek. Du får passa dem med ögat och sticka en tandpetare i dem. Ta ut dem och låt svalna ett tag. Därefter ar du ut dem och häller en redig klick gediget smör i en stor stekpanna och så är det dags att börja steka köttbullarna i stekpannan så att de får en fin färg. Sedan är du helt enkelt färdig. Så enkelt! Lycka till!

    ReplyDelete