Thursday, December 2, 2010

One, two, three ...

Detta är receptet för världens enklaste och godaste Gryningsbröd som jag bakade igår.

För två bröd:

Sätt ugnen på 175 grader.

1 liter filmjölk
1,5 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1-2 tsk salt
5 dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl
3 dl grovt rågmjöl
1 dl linfrön

Sen kan man ha nötter, russin, torkad frukt efter smak och tycke. Jag hade massa russin och hela hasselnötter i mina. Solrosfrön, flingsalt och pumpakärnor kan man ha över brödet. Jag använde pumpakärnor ocf flingsalt för garnition.

Börja med att blanda filmjölk, sirap, bikarbonat och salt i en bunke.
Tillsätt sedan allt mjöl och russin och frukt.
Rör ihop allt. Det blir en kladdig deg.
Smörj och bröa formen, häll i smeten och toppa med garneringen.

Grädda i 90 minuter.
Om det ser ut som det bränns på ytan lägg över folie.

Därefter är det klart! Supergott att avnjutas nygräddade med massa smör, ingefärs/apelsinmarmelad och smala gurkskivor med saltkorn på.

Lycka till!

11 comments:

  1. Hej Stina.
    Vad vet du om botox mot migrän? Har du själv testat? Jag får sällan ett klassiskt anfall med aura nuförtiden *peppar peppar*, utan nu kommer den flera dagar i rad, vilket är väldigt jobbigt. Kodein tar, som du säger, udden av smärtan, men den försvinner ju inte.
    Behandlar ni migrän?
    Sarah

    ReplyDelete
  2. Mmmmm, detta ska jag baka dirket ikväll när jag pluggat färdigt för dagen. Tack för tipset!

    ReplyDelete
  3. I wan't talk about these horrible migraines today, but that I'll cook this cake who looks marvellous. I am more at home for the time being so I have time.
    Yesterday I was sending a question on the bags but I think it has not goes from comments as it happens from time to time from France!
    Anyway as I am a big collector of bags (mainly Chanel) but Gucci, Ferragamo and Fendi also unfortunaletly for my purse.... i was asking you which one is the Jumbo ? May be it is the one I just bought but I dont remerber the name.
    I also noticed your beautiful Chanel's pocket besides the orange Hermes bag on picture....

    ReplyDelete
  4. Den ska inte jäsa alltså? Dvs degen eller brödet?
    / Katarina

    ReplyDelete
  5. Låter mumma. Nu är det sparat. kram Linda

    ReplyDelete
  6. Jag bakar också det brödet, speciellt till jul, jag har i torkade aprikoser och valnötter i min deg. Det passar så bra till en skinkmacka kvällen före julafton, med en kall julöl till (enda gången jag dricker öl).
    Svar till Katarina; nej detta bröd ska inte jäsa, det är bikarbonatet som funkar som bakpulver gör ungefär.

    Butta

    ReplyDelete
  7. Alltid lika tjusiga bilder!!
    Har många gånger undrat- Vilken Kamera använder du dig av då du fotar till din blogg?
    Eller vet du någon kamera som är värd att köpa/ Rekommenderar???
    Du verkar vara en bra människa Stina! Din blogg är fantastisk lixom du.. Ha det bäst i kylan// Tina

    ReplyDelete
  8. sarah: Jag har använt Botox mot migrän sedan jag var 21 år gammal. Det hjälper mot vardagshuvudvärken men ej mot den värsta huvudvärken eller anfallen. Jag tar relpax vid anfallen och treo Comp vid smärtan. Får jag ett nafall är det bara att ta första bästa taxi hem och hoppas jag hinner hem innan jag blir för sinnesförvirrad. Stackars oss!

    Uta: The Jumbo is Chanels bigger version of Chanel 2.55. I want it in caviar leather, mostly dark red but maybe black or dark green.
    What have happen to you Uta? Why are you at home? take car! stina

    Katarina och Butta: Precis. Bikarbonaten gör att man inet behöver jäsa degen. Skinsmörgås med sötstark senap är min favorit också!

    tina: Det är en Canon D50 med tre olika objektiv jag använder. Vill du börja fota men inte spendera 20 - 25 000kr på fotoutrystning det första du gör kan jag rekommendera Canon G10. Det är en kompaktkamera som också är bra. Lycka till och tack för fina ord!

    ReplyDelete
  9. Take the Jumbo in colour is more fashion. I have it in varnish (black) ut's a little bit classical but so nice it's true.

    ReplyDelete
  10. Blev brödbak först idag istället för i torsdags. Tack Stina för supergott och enkelt recept! Brödet blir perfekt att servera med julskina till kvällens glöggkalas här hemma tillsammans med massa annat gott glöggtilltugg

    ReplyDelete
  11. Tack sötis behövde verkligen nytt recept för bröd..
    KRAM

    ReplyDelete