Saturday, November 5, 2011

Morning glory with an exotic touch

The exotic coconut is a persistent friend in our home. I tend to eat it raw. It's the perfect snack to keep fresh in the refrigerator, but even better is to use it in a smoothie. To open it, I usually drop it gently on our stone floor in the kitchen. It can look brutal, but that's how the gambian maid taught me and my sister to do it with the fresh coconuts outside our room in Gambia when we where there for a longer vacation. The mission is to create a crack but not to break it completely.
I then pour the rich and creamy coconut milk into the mixer, add a banana or two, some fresh orange juice, raspberries and then small pieces of the fresh coconut. Be sure to mix it for a while, but the result is mindblowing and takes you far away to the tropical parts of our beautiful world where the sun is beaming like a red fireball and the sand is warm and heated.

6 comments:

  1. Sounds delicious, maybe I'll try it in between the hot chocolates and the gingerbread :)

    - Ástríður

    ReplyDelete
  2. Warm AND heated?? Mais quel pléonasme...

    ReplyDelete
  3. har inte tänkt på att kokosnöt kan vara en trevlig ingrediens i en morgonsmoothie men det ska jag helt klart testa i veckan. Om jag kan hitta någon i de tyska mataffärerna vill säga.

    ReplyDelete
  4. *skratt* har precis köpt ekologisk kokosolja på hälsokosten för 200 kronor och tänkte om jag inte skulle pröva med en nöt också. Och läser här hos dig hur jag ska knäcka den för det undrade jag lite över. För övrigt lär kokosnöten vara undergörande både invärtes och utvärtes, det skrivs så mycket om den nu, särskilt laurinsyran.

    ReplyDelete
  5. Stina: Såååå gott med kokos! Och mycket bra tips för att få upp den, det är ju annars en småsvår nöt att knäcka - bokstavligen.

    Sofia: I Tyskland om någonstans borde det verkligen finnas kokosnötter, det är ju en fröjd att gå i matbutiker på kontinenten!

    ReplyDelete
  6. Monica: Jag har hört det också! Vill du få ut juicen utan att kladda kan du ta en skruv och hamra in den i ett av de tre hålen på toppen av kokosnöten.

    Gonza: Indead!

    ReplyDelete